Zdrowa dieta dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania. Nie inaczej jest w przypadku jadłospisu planowanego dla kobiety w ciąży – powinien od zawierać cenne witaminy, minerały i składniki potrzebne zarówno przyszłej mamie, jak i dziecku rozwijającemu się w jej łonie.
Wokół diety dla pań w ciąży narosło kilka mitów. Można np. spotkać się opiniami, że przyszłe matki powinny jeść dużo warzyw i owoców na surowo, bezwzględnie unikać słodyczy i soli, a do tego pić 3-4 litry płynów dziennie. Czy warto stosować się ściśle do tego typu zaleceń? Nie zawsze. Owoce i warzywa z pewnością najlepiej jest jadać na surowo, jednak spożywanie ich w takiej postaci może spowodować uciążliwą niestrawność, a w takiej sytuacji znacznie lepiej sięgnąć po posiłki przygotowane z warzyw ugotowanych na parze. Słodycze z pewnością nie należą do najzdrowszych przekąsek, ale płód do rozwoju potrzebuje m. in. również glukozy. Czekoladki i batoniki nie powinny więc zastąpić obiadu, ale jeśli przyszła mama od czasu do czasu po nie sięgnie, z pewnością nie zaszkodzi dziecku.
U kobiet w ciąży nie wzrasta też zapotrzebowanie na płyny, dlatego mogą one wypijać dziennie „standardową” ilość, czyli 2-2,5 litra. Przyszłe mamy z pewnością nie powinny pić surowego mleka i jadać robionych z niego serów, ponieważ te produkty mogą być siedliskiem bakterii. Ważna jest też odpowiednia suplementacja. Zażywanie Magne B6 w ciąży pozwala uzupełnić niedobory magnezu we krwi, co jest bardzo ważne zarówno dla samopoczucia przyszłej mamy, jak i rozwoju jej dziecka.