Polacy w porównaniu z innymi nacjami, jedzą za mało ryb. A szkoda, bo zawierają one bardzo wiele cennych substancji, a na dodatek są niskokaloryczne. Nawet gatunki określane, jako tłuste, zawierają ponad pięć procent tłuszczu, co jest wynikiem zbliżonym do mięsa zwierzęcego, ale istotą jest jego skład. Otóż ryby zawierają nie tylko kwasy nasycone, ale również nienasycone, a wśród nich bardzo cenne kwasy omega – 3. Co jest w nich tak niezwykłego? Dzięki nim możemy poprawić odporność a także zmniejszyć procesy zapalne. Ponadto pomagają one zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, które są zmorą naszych czasów. Coraz więcej osób choruje na miażdżyce lub inne choroby układu krążenia, sporym problemem jest też nadciśnienie. Ryby, które określamy, jako tłuste, zawierają również witaminy A oraz D. Ta druga to niekoniecznie dobrze kojarzący się tran, chociaż niesłusznie. Ponadto w smaku przecież go nie wyczujemy. Generalnie w skład ryb wchodzą głównie białka, tłuszcze oraz woda. To wszystko powoduje, że łaskawiej powinniśmy spojrzeć na ten produkt spożywczy, bo ma on bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Niektórzy wymieniają go nawet, jako składnik diety antyzawałowej i antynowotworowej.
Related Posts
Ruch to zdrowie
Niejednokrotnie można spotkać się ze stwierdzeniem, ze ruch to zdrowie. Jest to szczera prawa. Należy dbać o siebie. Patrząc na…
Okulary na dobry wzrok
Spacerując po ulicach miast czy mniejszych miejscowości można niejednokrotnie spotkać ludzi w okularach. Wiele osób na świcie ma problemy z…
Przyczyny powstawania trądziku różowatego
Trądzik jest powszechnym problemem skórnym, którego przyczyny są dobrze znane dermatologom. Głównym czynnikiem powodującym zwykły trądzik są zaburzenia hormonalne, które…