Sól jest jedną z podstawowych przypraw używanych w naszej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej gotowania. Inny określają ją mianem biała śmierć. Czy to oznacza, że ma ona aż tak negatywny wpływ na nasze zdrowie? Na pewno, kiedy jej nadużywamy, to bardzo sobie szkodzimy. Ponadto powinniśmy pamiętać, że wiele produktów, których używamy zawiera jej spore ilości. Dotyczy to nie tylko konserw, ale także wszelkiego rodzaju półproduktów lub gotowych wyrobów. A nasza dieta zawiera coraz więcej tego typu elementów, nie mamy czasu na gotowanie, więc sięgamy po żywność częściowo lub całkowicie przetworzoną. Do tego dochodzą liczne przekąski, często również z dużą ilością soli, wystarczy wspomnieć chociażby paluszki, krakersy czy chipsy. A kiedy dbanie o zdrowie jest dla nas priorytetem powinniśmy takich produktów unikać. Ale co z gotowaniem, czy da się wyeliminować sól z kuchni całkowicie? Otóż jest to możliwe. W wielu sytuacjach wystarczy użyć odpowiednich ziół, aby potrawy mały odpowiedni smak. Dobrą alternatywą są również przyprawy korzenne. Pamiętajmy też o tym, iż wiele gotowych mieszanek przyprawowych, zawiera w sobie sól, czasami w sporych ilościach. Dlatego zawsze trzeba przeczytać dokładnie skład.
Related Posts
Łysienie dotyka coraz większej liczby ludzi
Kiedy obserwujemy ludzi, to zauważamy, że wczesne łysienie stało się coraz bardziej popularne i nie jest to w żadnym wypadku…
Rajstopy w sprayu – warto?
Rajstopy w sprayu Sally Hansen to innowacyjne rozwiązanie dla osób, które chcą wyglądać elegancko, zwłaszcza w cieplejszych miesiącach, gdy tradycyjne…
Maseczki z mlekiem klaczy
Maseczki z mlekiem klaczy bogate są w witaminy z grupy B, kwasy alfa-hydroksykwasy, wapń i inne silne przeciwutleniacze, które mają…