Zdrowie z łąki

Wiele roślin bogatych w cenne składniki, możemy znaleźć na trawniku. Części z nich raczej nie umieścilibyśmy na talerzu, chociaż funkcjonują one w naszej kuchni. Kiedyś wiele z nich było stałym elementem menu. Ot chociażby pokrzywa. Dla większości osób to po prostu kłujący chwast, jednak jej zawartość przeczy takiemu podejściu. Znajdziemy w niej makro i mikroelementy, oraz wiele witamin, dawniej wykorzystywano ją w leczeniu na przykład artretyzmu czy kamicy nerkowej. Dzieje się tak dlatego, że posiada ona właściwości moczopędne oraz pomaga w pozbywaniu się z organizmu kwasu moczowego. Dzięki niej można też pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu. Medycyna ludowa zalecała ją na problemy z wątrobą, trzustką czy żołądkiem. Pokrzywa znakomicie oczyszcza układ trawienny. Dawniej w wielu przypadkach zastępowała ona lekarstwa. Ale trudno się dziwić, skoro zawiera witaminy A, B, C i K. ponadto jest skarbnicą magnezu, fosforu, potasu, żelaza, siarki, wapnia, jodu oraz krzemu. Znajdziemy w niej także garbniki, kwasy organiczne, kwas proteinowy i flawonoidy oraz fitosterole. Dlatego nasza dieta powinna uwzględnić ten chwast w menu. Pokrzywę możemy pić w postaci naparu, albo młode listki dodać do sałatek.

  Jak zachęcić dziecko do picia