Wiele roślin bogatych w cenne składniki, możemy znaleźć na trawniku. Części z nich raczej nie umieścilibyśmy na talerzu, chociaż funkcjonują one w naszej kuchni. Kiedyś wiele z nich było stałym elementem menu. Ot chociażby pokrzywa. Dla większości osób to po prostu kłujący chwast, jednak jej zawartość przeczy takiemu podejściu. Znajdziemy w niej makro i mikroelementy, oraz wiele witamin, dawniej wykorzystywano ją w leczeniu na przykład artretyzmu czy kamicy nerkowej. Dzieje się tak dlatego, że posiada ona właściwości moczopędne oraz pomaga w pozbywaniu się z organizmu kwasu moczowego. Dzięki niej można też pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu. Medycyna ludowa zalecała ją na problemy z wątrobą, trzustką czy żołądkiem. Pokrzywa znakomicie oczyszcza układ trawienny. Dawniej w wielu przypadkach zastępowała ona lekarstwa. Ale trudno się dziwić, skoro zawiera witaminy A, B, C i K. ponadto jest skarbnicą magnezu, fosforu, potasu, żelaza, siarki, wapnia, jodu oraz krzemu. Znajdziemy w niej także garbniki, kwasy organiczne, kwas proteinowy i flawonoidy oraz fitosterole. Dlatego nasza dieta powinna uwzględnić ten chwast w menu. Pokrzywę możemy pić w postaci naparu, albo młode listki dodać do sałatek.
Related Posts
Jak przygotować drożdże do picia
Wprowadzenie Cześć! Dziś chciałbym Ci opowiedzieć o tym, jak przygotować drożdże do picia. Możesz być zaskoczony, że drożdże mogą być…
Jaka woda najlepsza do picia?
Wprowadzenie Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaka woda jest najlepsza do picia? Może spotkałeś się z różnymi opiniami na ten temat…
jak zaparzać siemie lniane do picia
Wprowadzenie Cześć! Dzisiaj podzielę się z wami moją ulubioną metodą na parzenie siemienia lnianego do picia. Siemię lniane jest suplementem,…