Każdy z nas jest inny i ma swoje indywidualne potrzeby. Dotyczy to także żywienia. Nie chodzi bynajmniej o to, że jeden produkt jest dla określonych osób szkodliwy a dla innych nie. Wyłączamy tutaj wszelkiego rodzaju uczulenia lub konsekwencje określonych chorób. Generalnie, każdy zdrowy człowiek, jeśli w swoim menu ma tłuszcze w bardzo dużej ilości, nadużywa soli, cukru, używek i mało się rusza, to prędzej czy później będzie to miało negatywny wpływ na jego zdrowie. Ale już ilość spożywanych kalorii zależy od wielu czynników. Inne potrzeby ma dziecko, a inne człowiek dorosły. Pracownik fizyczny zużyje znacznie więcej energii, niż umysłowy. Kobiety mają inne zapotrzebowanie żywieniowe niż mężczyźni, i tak dalej. Dlatego nasza dieta powinna to wszystko uwzględniać. Jeśli tak będzie unikniemy problemów z nadwagą lub niedoborem wagi. To samo dotyczy substancji odżywczych. To wszystko wydaję się oczywiste, jednak patrząc na zwyczaje żywieniowe wielu osób, chyba tak nie jest. Albo pomimo posiadania odpowiedniej wiedzy, nie zmieniają swoich przyzwyczajeń, teoria sobie a życie sobie. Niestety często tak się zdarza i to nie tylko w tej dziedzinie. Co więcej tutaj nie ma rozróżnienia na wiek, płeć i wykonywany zawód.
Related Posts
Jak nauczyć dziecko pić z niekapka?
Cześć! Jestem twoim asystentem i dzisiaj chciałabym podzielić się z tobą kilkoma wskazówkami dotyczącymi nauki dziecka picia z niekapka. To…
Ciągłe jedzenie
Zazwyczaj osoby zabierające się za odchudzanie, zmniejszają liczbę spożywanego jedzenia, w tym także ilość posiłków. A to poważny błąd. Od…
Grzybica stóp.
Terminem „grzybica stóp” określa się zakażenie skóry wywołane przez grzyby, głównie przez dermatofity, dotyczące podeszwowej powierzchni stóp, palców i fałdów…